Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ τ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ Χ.ΤΣΑΓΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 21:58

«Να βοηθήσουμε όλοι τον Γιώργο Οικονόμου»

on 24 Ιουλίου 2017.


• Είναι επί 13 και πλέον χρόνια πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα και για πάνω από 30 μέλος του σωματείου, προερχόμενος όμως από τον χώρο της δημοσιογραφίας.
Ο Χρίστος Τσάγκας μίλησε στον «Π.Λ.» και τους Θανάση Μυριούνη και Χρήστο Καλύβα, προαναγγέλοντας την αποχώρησή του από την προεδρία καθώς θα τον διαδεχτεί ο Γιώργος Οικονόμου. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ερασιτέχνη αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Γιώργο Χριστοβασίλη και τους πρώην προέδρους Μάνθο Κολέμπα και Αλέξη Κούγια, ενώ σχολίασε και τους λόγους που κάποιοι εποφθαλμιούσαν τη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Επίσης, μας μίλησε για τις σχέσεις με τις διοικήσεις της ΕΠΣΗΠ, αλλά και το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Γιάννινα.

Η συνέντευξη
• Πόσα χρόνια είστε μέλος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ και από πότε αναλάβατε την προεδρία;
-«Έχω κλείσει 33 χρόνια μέλος του Ερασιτέχνη, θεωρώ ότι είναι ο παλαιότερος αυτή τη στιγμή, ενώ στην προεδρία έχω 13 χρόνια».

• Όταν ξεκινήσατε υπήρχαν αυτές οι εγκαταστάσεις που βλέπουμε τώρα;
-«Οι εγκαταστάσεις έγιναν όταν κερδίσαμε ένα στοίχημα. Εγώ ήμουν απλό μέλος, αλλά εκδήλωσα πολύ γρήγορα ενδιαφέρον να αναλάβω την διοίκηση. Δεν με ήθελαν, ήμουν ο αιρετικός μέσα στο σωματείο. Δεν ήθελαν κάτι καινούργιο, τους αρκούσε να έχουν μια ομάδα ποδοσφαίρου και μια ομάδα μπάσκετ γυναικών. Όταν με κάλεσαν να μου δώσουν την διοίκηση, δεν μου έδωσαν τίποτα, μόνο με κάλεσαν και μου έδωσαν την διοίκηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια γινόταν εκλογές και ποια διοίκηση  μόνο μια σφραγίδα και ένα βιβλίο πρακτικών, τίποτε άλλο».

• Πώς έφτασε ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ να έχει κατά γενική ομολογία τις καλύτερες εγκαταστάσεις;
-«Οργανώσαμε τον πρώτο χρόνο μια ομάδα με τον Νώντα Μπόλο προπονητή και με παίκτες απλά και μόνο να κάνουμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Σιγά-σιγά μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα ότι έπρεπε να φτιάξω δύο δοκάρια και ένα γήπεδο. Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Ιωαννιτών, αυτός ζήτησε μια έκταση 18 στρεμμάτων για να γίνουν τρία γήπεδα. Μας έβαλε έναν όρο ότι αν μέσα σε πέντε χρόνια δεν αξιοποιήσουμε την έκταση θα την πάρει πίσω και σε αυτό το στοίχημα βγήκαμε κερδισμένοι και κέρδισε και η πόλη γιατί καταφέραμε να έχουμε τρία γήπεδα μεγάλα, βοηθητικούς χώρους, αποδυτήρια, γυμναστήρια. Αυτή τη στιγμή ο Ερασιτέχνης έχει μια τεράστια περιουσία σε σχέση με αυτή που πήραμε, πήραμε μια σφραγίδα και ένα βιβλίο και αυτή τη στιγμή υπάρχει περιουσία που δεν μπορώ να προσδιορίσω την αξία της. Υπάρχουν μηχανήματα, εγκαταστάσεις, να φανταστείτε έχουμε 23 δοκάρια».

• Πόσα παιδιά αριθμεί η ακαδημία ποδοσφαίρου του Ερασιτέχνη ΠΑΣ;
-«Τώρα προπονούνται γύρω στα 230 με 250 παιδιά».

• Συνολικά, πόσα τμήματα έχει αυτή τη στιγμή ο Ερασιτέχνης;
-«Το τμήμα μπάσκετ που είναι πολύ ισχυρό με 150 παιδιά, το τμήμα κολύμβησης και αυτό με 150 παιδιά, η ξιφασκία που δεν είναι ένα άθλημα πολύ διαδεδομένο αυτή τη στιγμή αθλούνται γύρω στα 30 παιδιά».

• Σκέφτεστε να συνεχίσετε στην διοίκηση του Ερασιτέχνη τα επόμενα χρόνια ή θα αποχωρήσετε;
-«Εδώ και 1,5 χρόνο είχα πει ότι ο Γιώργος Οικονόμου είναι ο εν δυνάμει πρόεδρος, αλλά περίμενα και ο Γιώργος να το ολοκληρώσει στο μυαλό του. Νομίζω ότι το καταφέραμε και από 1η Ιουλίου ουσιαστικά τον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα τον διοικεί ο Γιώργος Οικονόμου. Τυπικά είναι αυτά που απομένουν για να ανακοινωθεί και επίσημα, αλλά ουσιαστικά τον διοικεί. Αυτή τη στιγμή είτε στο τμήμα ποδοσφαίρου, είτε στο τμήμα μπάσκετ, είτε στην κολύμβηση, είτε στην ξιφασκία, ο Γιώργος Οικονόμου είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

• Το τυπικό κομμάτι που απομένει ποιο είναι;
-«Το τυπικό είναι να κλείσουν κάποια ανοιχτά θέματα όπως το μπάσκετ όπου απορροφήσαμε τον ΒΙΚΟ, στο κολυμβητήριο ενδεχόμενα να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, στην ξιφασκία της χρωστάμε μια αναγνώριση από την ΓΓΑ και αυτά όλα λέμε να τα κάνουμε με υπογραφή δική μου».

• Πιστεύετε ότι η επιλογή του Οικονόμου είναι η ιδανική; Μπορούν να τον βοηθήσουν και άλλα πρόσωπα;
-«Σαν διοίκηση όταν μιλήσαμε και βάλαμε κάποια πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι η διάδοχη κατάσταση καταλήξαμε στον Γιώργο Οικονόμου. Καλό όνομα έχει κάνει ως ποδοσφαιριστής, είναι γυμναστής και ξέρει το χώρο του ποδοσφαίρου και είπαμε ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Εμείς έχουμε μεγαλώσει και πρέπει να φύγουμε, άλλωστε προσωπικά έχω φτάσει στο ταβάνι και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και οικονομικά».

• Υπάρχει εκλογική διαδικασία;  Στο παρελθόν σας έχουν κατηγορήσει ότι ο Ερασιτέχνης είναι ένα κλειστό κλαμπ.
-«Ο Οικονόμου είναι Αντιπρόεδρος αυτή τη στιγμή, θα παραιτηθώ εγώ και θα αναλάβει αυτός. Όσο για το κλειστό κλαμπ, είναι κλειστό κλαμπ γιατί το κάναμε ακριβό, γιατί έχει διαπιστωθεί στη διάρκεια του χρόνου ότι όποια είναι ανοιχτά κλαμπ, τη μια χρονιά είναι ο ένας, την άλλη ο άλλος και στο τέλος δεν γίνεται έργο. Ο ΝΟΙ είναι ανοιχτό κλαμπ; Ο Σπάρτακος; Είναι κλαμπ που λειτουργούν πιο ευέλικτα, δεν έχουν αντιπολιτεύσεις και έχουμε βάλει κάποιους όρους ώστε κάποιος που θέλει να γίνει μέλος πρέπει να το πληρώσει, εκεί είναι το κλειστό».

• Ποιο είναι το ακριβές ποσό που πρέπει να δώσει κάποιος για να εγγραφεί;
-«Έχουμε βάλει ένα μεγάλο ποσό για εγγραφή, για να αποδείξει ο καθένας που θέλει να έρθει στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ ότι έχει αγνές προθέσεις και όχι εκ του πονηρού».

• Αυτό το κάνατε επί των ημερών σας. Υπήρχε μήπως και ο φόβος ότι μπορούν να μπουν στη διοίκηση άνθρωποι που φοβόσασταν ότι θέλουν να πάρουν τον Ερασιτέχνη;
-«Φυσικά. Έγινε προσπάθεια να τον πάρουν, από βετεράνο ποδοσφαιριστή, από φιλάθλους, έγινε μια προσπάθεια να διαλύσουν αυτό που πήγε να γίνει, αλλά ποτέ ο Ερασιτέχνης δεν είχε πάνω από 30 μέλη. Βάζοντας αυτή τη ρήτρα η προσπάθεια αποτράπηκε και είναι αποτρεπτικό και για το μέλλον και αυτό το θεωρώ σωστό».

Οι σχέσεις με την ΠΑΕ
• Ο Ερασιτέχνης είναι κάτοχος του 10% της ΠΑΕ. Οι σχέσεις σας με την ΠΑΕ έχουν περάσει διακυμάνσεις. Ποιες είναι οι σχέσεις τώρα με την διοίκηση Χριστοβασίλη και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι μελλοντικά του Γιώργου Οικονόμου.
-«Με τον κάθε πρόεδρο όταν έρχεται και αναλαμβάνει την ΠΑΕ οι σχέσεις μας ξεκινάνε με τις καλύτερες προυποθέσεις. Οι πρόεδροι είναι κοντά στον ερασιτέχνη γιατί τον χρειάζονται. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, διάφοροι καλοθελητές που δεν τους αρέσει αυτό τους οδηγούν σε άλλα μονοπάτια και από εκεί έρχονται κάποιες κόντρες οι οποίες όμως εξομαλύνονται γιατί ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Η ΠΑΕ έχει ανάγκη τον Ερασιτέχνη, είτε το θέλουν, είτε όχι. Οι καλοθελητές όμως για προσωπικούς λόγους και για συμφέροντα δικά τους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε αυτές τις σχέσεις. Με τον κ. Χριστοβασίλη ξεκινήσαμε τον πρώτο χρόνο περισσότερο από καλά. Μέσα στον  χρόνο βρέθηκαν και πάλι οι καλοθελητές, όπως βρέθηκαν και με τον Κούγια και με τον Κολέμπα, οι ίδιοι ήταν πάντα, έχουν συμφέροντα. Τώρα οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές, έχουμε μια καλή συνεργασία και πιστεύω ότι με τον Γιώργο Οικονόμου θα είναι ακόμη καλύτερη δεδομένου ότι είναι άνθρωπος μέσα από τον ΠΑΣ».

• Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι η ΠΑΕ δεν έχει δικά της περιουσιακά στοιχεία;
-«Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εδώ και αρκετές μέρες έκανε μια αίτηση στο Δήμο Ιωαννιτών να τις παραχωρήσει έκταση δίπλα στο ΠΕΑΚΙ για να κάνει εγκαταστάσεις. Βέβαια αυτό δεν το μελέτησαν τόσο καλά και ο Δήμος τους επέστρεψε το έγγραφο λέγοντάς τους να απευθυνθούν στον Ερασιτέχνη. Μέσω του Ερασιτέχνη μπορεί να αποκτήσει αυτές τις εγκαταστάσεις. Δίπλα από το ΠΕΑΚΙ υπάρχει δημοτική έκταση, δεν γνωρίζω πόσα στρέμματα είναι, αλλά μπορούν να γίνουν δύο με τρία γήπεδα, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσω του Ερασιτέχνη. Αν η ΠΑΕ θέλει πραγματικά να το κάνει δεν θα έχει πρόβλημα από τον Ερασιτέχνη».

• Όσον αφορά κάποιες οφειλές που είχε η ΠΑΕ προς τον Ερασιτέχνη;
-«Οφειλές υπάρχουν πάντα. Η ΠΑΕ πρέπει να αποδώσει στον Ερασιτέχνη το 10% από τα εισιτήρια. Εμείς ποτέ δεν λέγαμε θέλουμε το 10%, αλλά ζητούσαμε μια μικρή βοήθεια. Τα τρία τελευταία χρόνια αυτή τη βοήθεια την έχουμε από την ΠΑΕ. Δεν πάμε να γίνουμε πλούσιοι από την ΠΑΕ, προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Για αυτό προπονείται και η Κ 15, αν βοηθούσε περισσότερο ίσως να είχαμε καλύτερες εγκαταστάσεις για να προπονηθεί και η Κ 17 και η Κ 20. Για την Κ 15 είχαμε κάνει ένα συμφωνητικό με τον κ. Χριστοβασίλη να μας δίνει κάποια χρήματα για να κάνει προπόνηση και να παίζει αγώνες στα γήπεδα του Ερασιτέχνη».

• Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν βγει παίκτες από τα τμήματα υποδομής για να στελεχώσουν την ανδρική ομάδα.
-«Νομίζω ότι η φιλοσοφία της σημερινής διοίκησης της ΠΑΕ είναι εντελώς διαφορετική από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Μάριος Οικονόμου, ο Χάρης Χαρίσης, ο Μπούρμπος, ο Σπυρόπουλος, ο Σεϊταρίδης αυτοί πως βγήκαν από τον Ερασιτέχνη;  Ίσως τώρα έχουν δει κάτι διαφορετικό, ότι μπορούν από αλλού να αντλήσουν ταλέντα. Εγώ πιστεύω ότι στα Γιάννινα περισσεύει το ταλέντο, αλλά θέλει αξιοποίηση και αυτό γίνεται αναλόγως ποιον έχεις υπεύθυνο στις υποδομές».

• Πώς βίωσε ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ την περσινή επιτυχία της εξόδου στην Ευρώπη και τι αντίκτυπο είχε στον Ερασιτέχνη;
-«Σαφώς και η πορεία του ΠΑΣ στην Ευρώπη ανέβασε σκαλοπάτια όλο το όνομα του ΠΑΣ Γιάννινα και υπάρχει ένα όραμα καλύτερο από αυτό που υπήρχε. Θέλουν τα παιδιά να γίνουν ΠΑΣ Γιάννινα».

Το ταξίδι στη Γερμανία
• Θέλω να μου πείτε τις εντυπώσεις σας από το τελευταίο ταξίδι του Ερασιτέχνη ΠΑΣ στη Γερμανία.
-«Το ότι είδαμε αυτά που είδαμε εμείς και κυρίως τα παιδιά, νομίζω ότι ήταν μια τεράστια εμπειρία. Οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά, οι εικόνες και οι παραστάσεις που παίρνουν είναι κάτι το μοναδικό. Θεωρώ ότι ήταν πετυχημένο το ταξίδι και το γεγονός ότι συμμετείχαν 150 άτομα ούτε τουριστικό γραφείο δεν κάνει τέτοιες αποστολές».

• Να υποθέσουμε ότι θα συνεχιστούν αυτά τα ταξίδια.
-«Θέλω να πιστεύω ότι ήταν πετυχημένα. Η Γερμανία στις ακαδημίες δεν είναι σαν εμάς που τρελαινόμαστε να πάρουμε έναν τίτλο. Τα παιδιά εκεί πηγαίνουν να το διασκεδάσουν, να περάσουν όμορφα το απόγευμα τους, οι προπονητές δεν έχουν άγχος, οι αμοιβές είναι πολύ μικρές. Για να καταλάβετε στις ακαδημίες στην Ελλάδα η συνδρομή είναι 30 ως 50 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι 18 ευρώ, ο προπονητής στις ακαδημίες στην Ελλάδα θέλει 300 με 500 ευρώ για να δουλέψει, στη Γερμανία παίρνει 120 ευρώ για τα οδοιπορικά του έξοδα».

TSAGKAS MYRIOYNHS 2 23 7 17
Ο Κολέμπας δεν πλήρωσε... έγκαιρα
• Στην θητεία σας ως πρόεδρος υπήρξαν καλές και κακές στιγμές. Ποιες ήταν οι καλές και ποιες οι κακές στιγμές για εσάς;
-«Ήταν δύο καλές στιγμές. Η πρώτη ήταν όταν πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να μας παραχωρήσει τα γήπεδα, ήταν ομόφωνη η απόφαση, πλην ενός που απουσίαζε, ένας Γιαννενάρας απουσίαζε. Η δεύτερη καλή στιγμή ήταν όταν με κάλεσε ο Κούγιας στην Κυρά-Φροσύνη και μου έδειξε την απόφαση δημιουργίας του ΤΑΠ που έλυσε το πρόβλημα του ΠΑΣ Γιάννινα τότε, γιατί τώρα είναι χειρότερο, στο οικονομικό μέρος όπου 5.000.000 ευρώ διαγράφηκαν με μια απόφαση. Μου το εκμυστηρεύτηκε πριν το ανακοινώσουμε στην πόλη. Η κακή στιγμή ήταν όταν πήγα κατηγορούμενος εγώ και όλη η διοίκηση του Ερασιτέχνη, από έναν επίσης Γιαννενάρα, ο οποίος μας κατηγόρησε το 2003 για υπεξαίρεση. Ο Λιάνης το 2003 έδωσε στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ 100.000 ευρώ και παράλληλα με πήρε τηλέφωνο ο Υπουργός τότε και μου είπε αυτά δεν θα τα κάνεις το έργο που ζήτησες, αλλά θα τα δώσεις στον κ. Κολέμπα για να πληρώσει τα χρέη. Εγώ τα χρήματα τα έδωσα στην διοίκηση του Κολέμπα, αυτό γράφτηκε και στα πρακτικά της Βουλής ότι μέσω Ερασιτέχνη πήγαν στην ΠΑΕ. Βρέθηκε πάλι ένας Γιαννενάρας που μας μήνυσε για υπεξαίρεση 100.000 ευρώ γιατί τα χρήματα δόθηκαν στην  ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και δεν έγιναν τα έργα στα γήπεδα του Ερασιτέχνη. Καθίσαμε κατηγορούμενοι ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές, αλλά ευτυχώς και ο Κολέμπας που παρότι τότε δεν είχαμε και τις καλύτερες σχέσεις, ήρθε και κατέθεσε ότι τα χρήματα δόθηκαν στην ΠΑΕ και γενικά οι αθλητικοί παράγοντες ήρθαν και κατέθεσαν ότι τα χρήματα τα δώσαμε στην ΠΑΕ για να σωθεί η ομάδα, αλλά τελικά έπεσε γιατί οι Κολέμπας δεν πλήρωσε έγκαιρα. Εμείς τα δώσαμε έγκαιρα, αλλά ο Κολέμπας τα κράτησε δύο μέρες παραπάνω είπε μήπως γλυτώσει να τα δώσει. Είναι γνωστή η ιστορία με το 24 μεγαλύτερο του 25, αλλά δεν είναι έτσι, είναι μύθος. Αν τα χρήματα τα έδινε ο Κολέμπας την Παρασκευή πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ δεν θα μας αφαιρούσαν βαθμούς. Ήταν πονηρός ο πρόεδρος, είπε να τα κρατήσω να τα δώσω την Δευτέρα, μας αφαίρεσαν τους βαθμούς την Παρασκευή, την Κυριακή είχαμε κερδίσει τον ΠΑΟΚ και θα σωνόμασταν αγωνιστικά, αλλά μας είχαν αφαιρέσει τους βαθμούς. Δεν έγινε το 24 μεγαλύτερο του 25».

• Έγινε δηλαδή με υπαιτιότητα Κολέμπα ο τότε υποβιβασμός.
-«Ναι. Τα χρήματα τα πήρε από εμένα Τετάρτη, είχε περιθώριο να τα καταθέσει μέχρι Παρασκευή, δεν το έκανε, είπε θα τα καταθέσω την Δευτέρα υπολογίζοντας ότι θα χάσει από τον ΠΑΟΚ και θα έπεφτε αγωνιστικά».

• Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι καθυστέρησε ο Κολέμπας να πληρώσει;
-«Γιατί πίστευε ότι θα πέσουμε αγωνιστικά. Αν έχανε από τον ΠΑΟΚ θα έπεφτε, κέρδισε όμως και πήγε την Δευτέρα και τα κατέθεσε, έχασε όμως και τα λεφτά και την κατηγορία. Ήταν ένας χειρισμός επάνω στον πανικό του γιατί ο Κολέμπας έβαλε πολλά λεφτά στον ΠΑΣ, αλλά στο τέλος είχε τον πανικό που έχουν οι πρόεδροι που χάνουν τα λεφτά τους».

• Θέλω να αξιολογήσετε τους τρεις προέδρους του ΠΑΣ που επί προεδρίας δική σας στον Ερασιτέχνη είχαν αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ. Είναι ο κ.Χριστοβασίλης ο πιο επιτυχημένος;
-«Σαφώς. Τις αγωνιστικές επιτυχίες δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Θεωρώ ότι ο Κούγιας αν ήταν πιο νορμάλ θα ήταν ο καλύτερος, αλλά ενώ έκανε το 99% στο 1% έχανε τη μπάλα και έκανε αυτά που έκανε και συνεχίζει να κάνει σε όσες ομάδες ήταν πρόεδρος. Σαν ποδοσφαιρικό μυαλό ήταν το καλύτερο γιατί ήξερε το αντικείμενο, δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο για τον Κολέμπα ο οποίος δεν ήξερε τι είχε η μπάλα μέσα. Εγκλωβίστηκε, τον έβαλαν, είχε φιλοδοξίες, έχασε πολλά λεφτά όμως, γιατί είχε λεφτά. Όταν έγινε το πρώτο Δ.Σ. τους έβγαλε το βιβλιάριο καταθέσεων όπου είχε εκατοντάδες εκατομμύρια».

• Πιστεύετε ότι κάποιοι τον εκμεταλλεύτηκαν τον κ. Κολέμπα;
-«Φυσικά. Κάπως έτσι έκανε και ο Χριστοβασίλης την πρώτη χρονιά, έκανε κάποιες μεταγραφές και τώρα η ομάδα είναι χρεωμένη απίστευτο ποσό. Αν αντέξει στις οικονομικές υποχρεώσεις θα είναι ήρωας. Μέχρι στιγμής τον πάει καλά η τύχη του και αντέχει, το χρέος του είναι διπλάσιο από ότι ήταν του Κολέμπα όταν κατέρρευσε».

• Τα χρέη του όμως είναι ρυθμισμένα.
-«Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Είναι όμως 65.000 το μήνα, ένα ποσό τεράστιο και από ποιο έσοδο να πληρώνονται στην εφορία; Έχουν πληρωθεί 25 δόσεις και είναι άλλες 75, είναι ένας προβληματισμός που μου τον είπε ο πρόεδρος, αλλά εγώ του είπα ότι είναι τυχερός άνθρωπος και θα τα βρει».

• Το πλάνο που έχει ο Χριστοβασίλης που βρίσκει νεαρούς παίκτες και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τους πουλάει μπορεί να τον ωφελήσει; Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό το πλάνο είναι και θέμα συγκυρίας και τύχης.
-«Η τύχη μέχρι στιγμής είναι με το μέρος του. Μέχρι στιγμής ότι έχει κάνει του βγαίνει, είναι μακριά από την πόλη και όποτε ζητάει βοήθεια από την πόλη την έχει».

Οι σχέσεις με την ΕΠΣΗΠ
• Τι σχέσεις είχε επί των ημερών σας ο Ερασιτέχνης με τις διοικήσεις της ΕΠΣΗΠ;
-«Πολύ καλές. Τόσο με την διοίκηση Μάντζιου, αλλά και τώρα με την διοίκηση Βρακά οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Συνεργάσιμες είναι οι διοικήσεις τουλάχιστον στις ακαδημίες και προτάσεις που κάνουμε πολλές από αυτές εισακούονται».

• Η ΕΠΣΗΠ προσπαθεί τα 2 τελευταία χρόνια να εισάγει στο χώρο ένα μοντέλο χορηγιών. Μπορεί να «περπατήσει» αυτό το μοντέλο ή πρέπει να είναι αμιγώς ερασιτεχνικά τα πράγματα;
-«Πιστεύω στον αμιγώς ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι χορηγίες έχουν εξαφανιστεί, εδώ ούτε μια πινακίδα δεν μπορείς να βγάλεις. Αυτό που κατάφερε η ΕΠΣΗΠ είναι μεγάλη επιτυχία που έφερε αυτά τα χρήματα στο ερασιτεχνικό, αλλά αποτελεί και ένα ερωτηματικό. Εγώ δεν μπορώ να βρω χορηγό ούτε για 100 ευρώ το 2017, το 2005 και το 2008 μια βόλτα στην πλατεία έβρισκες 10 χορηγούς, τώρα δεν υπάρχουν σε κανένα άθλημα. Ελάχιστες οι χορηγίες, ένας κολοσσός ΒΙΚΟΣ και κάνει μια χορηγία στο μπάσκετ του ΠΑΣ, το ΖΑΓΟΡΙ μας δίνει μια χορηγία στο ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν χορηγοί όπως ήταν πριν 10 χρόνια».

• Τι  έφταιξε από πλευρά πολιτικής ηγεσίας και τα Γιάννινα είναι πλήρως υποβαθμισμένα στο θέμα γηπεδικών εγκαταστάσεων.
-«Ότι φταίει η πολιτική ηγεσία είναι δεδομένο. Δεν έκανε καμία προσπάθεια, αλλά οι ευθύνες είναι και σε εμάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 γήπεδα με χόρτο, αλλά συντηρούνται πλημμελώς, αυτό είναι ένα πρόβλημα δικό μας. Εμάς το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση γιατί δεν τσιγκουνευόμαστε σε σπόρους, σε λιπάσματα, αυτό που χρειάζεται το κάθε γήπεδο. Όταν πρέπει να ρίξεις 10 τσουβάλια λίπασμα σε ένα γήπεδο, πρέπει να ρίξεις 10, αν ρίξεις δύο μόλις βρέξει το γήπεδο θα χαλάσει. Χάλασαν οι «Ζωσιμάδες» τέσσερις φορές, δεν είναι τυχαίο. Έζησαν 30 χρόνια οι «Ζωσιμάδες» με χόρτο και παίζαμε τρεις ομάδες μέσα Αβέρωφ, ΠΑΣ και Ερασιτέχνης, καταπόνηση τεράστια. Τώρα παίζει μόνο ο ΠΑΣ μια φορά στις δεκαπέντε και χαλάει το γήπεδο για τέταρτη φορά. Αν το γήπεδο δεν συντηρηθεί όπως πρέπει πάλι τον Δεκέμβριο θα χαλάσει».

• Το πρόβλημα στους «Ζωσιμάδες» είναι η πλημμελής συντήρηση;
-«Πιστεύω ότι κατασκευαστικά έγινε το λάθος στο «Ζωσιμάδες» που χάλασε αυτή η καμπύλη που είχε γιατί ήταν απαραίτητη μιας και έχουμε πολλές βροχές. Από εκεί και πέρα προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η συντήρηση είναι μεγάλη ιστορία. Αν αφήσεις ένα γήπεδο 15 μέρες πρέπει να είναι χαλί την επόμενη που θα παίξεις και δεν θα χρειαστεί να το βάψεις, όπως κάναμε στο παιχνίδι με τον Παναθηναικό που το βάψαμε με χρώμα για να διεξαχθεί το ματς».

• Πάμε λίγο στη δημοσιογραφική σας πορεία. Ποιες εφημερίδες δημιουργήσατε;
-«Το ΣΟΥΤ, την Αθλητική Αλήθεια και τις 7 ΜΕΡΕΣ. Το ΣΟΥΤ ήταν η πρώτη εφημερίδα που έφτιαξα το Φλεβάρη του 1984 μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ Βασίλη Μάντζιο, τον αείμνηστο Παναγιώτη Κύρκο και τον Κώστα Ζαχάρη. Στη συνέχεια έκανα το 1986 την Αθλητική Αλήθεια και μετά από ένα χρόνο τις 7ΜΕΡΕΣ».

• Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η γιαννιώτικη δημοσιογραφία και πως βλέπετε τα δικά σας δημιουργήματα;
-«Έγιναν σε άλλες εποχές που η δημοσιογραφία ευνοούνταν από τα έντυπα μέσα. Σήμερα το έντυπο μέσο είναι αρκετά δύσκολο να επιβιώσει από τη στιγμή που υπάρχει ηλεκτρονική ενημέρωση και είναι ήρωες αυτοί που ακόμη διατηρούν τις εφημερίδες. Ήδη από τις δικές μου εφημερίδες η μια έχει κλείσει εδώ και χρόνια γιατί οικονομικά δεν βγαίνει πλέον. Το δημοσιογραφικό επίπεδο είναι καλό, αλλά τα μέσα και οι αμοιβές είναι ελάχιστες».

• Αποχωρώντας από την προεδρία του Ερασιτέχνη, θα επανδραστηριοποιηθείτε δημοσιογραφικά;
-«Όχι δημοσιογραφικά, θα παραμείνω στον Ερασιτέχνη. Όλη αυτή η εγκατάσταση έγινε από τα χέρια μου και με σχεδιασμό δικό μου και θέλω πρώτα από όλα να βοηθήσω τον Γιώργο στο ξεκίνημα του ως πρόεδρος. Αυτή είναι η συμφωνία και όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου θα είμαι εδώ σαν απλό μέλος, στρατιώτης στον Γιώργο Οικονόμου που θα παίρνει όλες τις αποφάσεις. Ο Γιώργος έχει δική του φιλοσοφία την οποία θα εφαρμόσει και πιστεύω ότι θα είναι για το καλό του ΠΑΣ. Θα κάνει βήματα μπροστά ο Ερασιτέχνης, εγώ έφτασα ταβάνι, δεν μπορούσα να δώσω κάτι άλλο».

• Ο Χρίστος Τσάγκας το εγγόνι του θα το έστελνε στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ;
-«Αν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ναι. Το εγγόνι μου είναι στην Αθήνα που σημαίνει θα μεγαλώσει εκεί και θα επιλέξει τις ακαδημίες του ΠΑΣ στην Αθήνα. Τα δικά μου παιδιά ήταν πρωταθλητές στο τζούντο, έκαναν ελληνορωμαική πάλη. Η κόρη μου μπήκε στη γυμναστική ακαδημία σαν πρωταθλήτρια του τζούντο, ο γιος μου δεν χρειάστηκε επιπλέον μόρια γιατί ήταν καλός μαθητής».